Blogas

Estravel kelionių ekspertų patarimai, naudinga informacija bei aktualios naujienos kiekvienam keliautojui.

„Michelin“ gido įvertinti restoranai Lietuvoje

Pirmą kartą Lietuva į „Michelin“ gido žemėlapį buvo įtraukta 2024 m., o atrinktų Lietuvos restoranų sąrašas pristatytas birželio mėn. iškilmingoje ceremonijoje. Praėjus metams, 2025 m. gegužės mėn., paskelbtas antrasis „Michelin“ gido leidimas Lietuvoje. Džiaugiamės, kad „Estravel“ galėjo prisidėti prie abiejų renginių organizavimo ir Nacionalinės turizmo plėtros agentūros „Keliauk Lietuvoje“ užsakymu rūpintis renginių įgyvendinimu: erdvių nuoma ir dekoras, svečių maitinimo paslaugos su aukšto lygio aptarnavimu, garso, vaizdo ir apšvietimo technika, foto zonos įrengimas, muzikinė vakaro programa bei kt. paslaugos. Dėkojame „Keliauk Lietuvoje“ už pasitikėjimą ir profesionalų bendradarbiavimą. Ypatingą padėką skiriame „Estravel“ partneriams už profesionalų abipusį bendradarbiavimą, kuris užtikrino aukšto lygio paslaugas, sklandžius ir įsimintinus „Michelin Guide“ apdovanojimų vakarus.

„Michelin“ gido įvertinti restoranai 2025 m. 

2025 m. gegužės 28 d. „Dūmų fabrike“ buvo pristatytas antrasis „Michelin“ gido Lietuvai leidimas ir įteiktos raudonosios lentelės 2025 m. geriausiems restoranams. Šiemet į gidą pateko – 37 Lietuvos restoranai. Džiugu, kad 1 „Michelin“ žvaigždę šiemet išlaikė ir pernai jomis įvertinti 4 restoranai. Taip pat padvigubėjo „Bib Gourmand“ apdovanojimą gavusių skaičius – net 8 restoranai. O į „Michelin“ ekspertų Lietuvoje rekomenduojamų įstaigų sąrašą šiemet įtraukti 25 restoranai. 

  • „Michelin“ 1 žvaigždute įvertinti restoranai  – „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas Mus“.
  • „Bib Gourmand“ įvertinimą gavę restoranai – „14Horses“, „Gaspar`s“, „Le Travi“, „Nüman“ šį apdovanojimą pelnė ir pernai, o pirmą kartą buvo įvertinti „Augustin“, „B’ARN Bistro“, „El Gato Negro“ ir „Kristoforas“.
  • „Green Star“ įvertinimą gavęs restoranas – „Red Brick“ ir pirmą kartą „Demo“.
  • Specialūs „Michelin“  įvertinimai – jaunojo šefo apdovanojimas atiteko Darekui Medvedevui iš „Augustin“, aptarnavimo apdovanojimas buvo skirtas Linai Marijai Balčiūnaitei iš „Red Brick“, someljė apdovanojimas – Martynui Pravilioniui iš „HeJi“ ir metų atidarymo apdovanojimas – Arnui Petroniui iš „B`ARN Bistro“.

Du Lietuvos gastronomijai svarbūs įvykiai per vieną renginį

2025 m. gegužės 28 d. „Dūmų fabrikas“ tapo svarbiausiu traukos centru Lietuvos gastronomijos pasauliui ne tik dėl „Michelin“ gido apdovanojimų, bet ir iš kart po jų šalyje pirmąkart vykusio kito renginio – „Bocuse d‘Or“ konkurso. Iš viso nacionaliniame „Bocuse d‘Or“ konkurso etape susirungė trys Lietuvos virtuvės meistrai – restorano „DIA“ sous šefas Augustinas Bimbiris-Butkus, „Amandus“ chef de partie Nikita Gerasimovas ir „Pink&Yellow“ šefas Gabrielius Zajac. Konkurso nugalėtojas, kuris atstovaus Lietuvai tarptautiniame konkurse Prancūzijoje buvo išrinktas Gabrielius Zajac. Daugiau informacijos  – skaitykite čia.

„Džiaugiamės, kad antrus metus iš eilės turėjome galimybę organizuoti Michelin gido apdovanojimų vakarą Lietuvoje. Šiemet du Lietuvos gastronomijai svarbūs renginiai – Bocuse d’Or nacionalinis konkursas ir Michelin gido restoranų įvertinimai – susijungė į vieną gražų apdovanojimų vakarą “Culinary Stars Night Lithuania”. Esame tikri, kad Lietuvos šefų pasiekimai bei restoranų įvertinimai padės didinti Lietuvos žinomumą ne tik gastronominio pasaulio žemėlapyje, bet ir tarp visų keliautojų, kurie dar nespėjo atrasti mūsų nuostabios šalies. “ –  sako „Michelin Guide“ apdovanojimų vakaro koordinatorė, „Estravel“ atvykstamojo turizmo ir renginių Baltijos šalyse vadovė Nona Šareikienė.

Visų 37-ių į „Michelin Guide Lithuania 2025“ atrinktų restoranų sąrašą galima peržiūrėti skaitmeniniu formatu – drauge su kitais visame pasaulyje geriausiai įvertintais restoranais ir viešbučiais. Tai galima padaryti apsilankius „Michelin Guide“ interneto svetainėje arba naudojantis nemokama išmaniojo telefono programėle.

„Michelin“ gido įvertinti restoranai 2024 m. 

Į prestižinį kulinarijos gidą 2024 m. pateko 34 Lietuvos restoranai. Net 4 restoranai buvo įvertinti po vieną žvaigždę, 4 suteikta „Bib Gourmand“ kategorija, 1 – „žalioji žvaigždė“, 26 restoranai įtraukti į rekomenduojamų aplankyti sąrašą. Keliaudami po Lietuvą „Michelin“ gido inspektoriai ieškojo geriausių restoranų. Jie aplankė skirtingus šalies regionus – Klaipėdą, Trakus, Kauną ir Vilnių bei ragavo klasikinius ir modernius patiekalus. Inspektoriai atkreipė dėmesį į degustacinius meniu, kuriuos sukurti įtraukiami geriausi vietiniai ir sezoniniai produktai, maisto koncervavimo ypatumus bei tai, kaip gaminant patiekalus maksimaliai panaudojami visi gyvūlinės ir augalinės kilmės ingredientai.

  • „Michelin“ 1 žvaigždute įvertinti restoranai – „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas Mus“.
  • „Bib Gourmand“ įvertinimą gavę restoranai – „Gaspar’s“, „14Horses“, „Le travi“, „Numan“.
  • „Green Star“ įvertinimą gavęs restoranas – „Red Brick“.
  • Specialūs „Michelin“ įvertinimai jaunojo virėjo apdovanojimas atiteko T. Eidukevičius iš „Demolofto“, „Michelin“ someljė apdovanojimas atiteko  K. Bartusevičiūtė iš „Pacų“ ir  „Michelin“ apdovanojimas už aptarnavimą buvo skirtas „Gaspar‘s“ šeimininkui G. Fernandesui ir jo komandai.

„Lietuva tikrai gali pasiūlyti įvairių ir labai kokybiškų gastronominių patirčių – nuo degustacinių vakarienių iki kulinarinių dirbtuvių su žymiais Lietuvos šefais. Todėl labai džiaugiuosi, kad šios patirtys Lietuvoje yra įvertintos tokiu gausiu Michelin Guide žvaigždžių lietumi. Labai tikiu, kad Lietuva taps dar patrauklesne kryptimi ne tik gastronominių patirčių ieškotojams, bet ir tarptautinių renginių organizatoriams.“ sako „Michelin Guide“ apdovanojimų vakaro koordinatorė, „Estravel“ atvykstamojo turizmo ir renginių Baltijos šalyse vadovė Nona Šareikienė.

Estravel bendradarbiauja su daugeliu Lietuvos restoranų ir į savo kelionių programas bei renginių pasūlymus yra įsitraukęs ne vieną „Michelin Guide“ įvertintą restoraną. Šių renginių dėka savo klientams galime pasiūlyti dar platesnį unikalias gastronomines patirtis teikiančių restoranų sąrašą.

©KeliaukLietuvoje

„Michelin“ gido istorija

„Michelin“ gido istorija prasideda 1900 m. Šį leidinį sugalvojo ir išleido vienas iš padangų bendrovės „Michelin“ brolių įkūrėjų André Michelinas. Gidas buvo skirtas padėti vairuotojams rasti kur apsistoti ir pavalgyti. 1926 m. „Michelin“ gide atsirado šiuo metu įtakingiausia 3 žvaigždučių vertinimo sistema, pagal kurią vertinami aukščiausios kokybės standartų siekiantys restoranai. Iki šių dienų „Michelin“ gido restoranų reitingai yra plačiai žinomi visame pasaulyje, o gauti žvaigždes trokšta daugelis virtuvės meistrų. Ir tiems, kuriems pavyksta gauti 1, 2 ar net 3 žvaigždes, reikia nemažai pastangų norint išlaikyti tokį aukštą maisto gaminimo ir aptarnavimo standartą. Žvaigždutėmis jau įvertintus restoranus periodiškai aplanko „Michelin“ gido vertintojai. 

Nuotrauka: ©https://guide.michelin.com/

Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė. Daugiau informacijos apie „Michelin“ gido vertinimo sistemą – skaityti čia.

Pagal ką skiriamos Michelin žvaigždės?

Kaip ir visus „Michelin“ gido restoranus visame pasaulyje, nepriklausomi ir anoniminiai „Michelin“ inspektoriai restoranus vertina atsižvelgdami į penkis kriterijus:

  1. ingredientų kokybę;
  2. kulinarinių technikų meistriškumą;
  3. skonių harmoniją;
  4. patiekaluose atsiskleidžianti šefo asmenybė;
  5. viso meniu nuoseklumą ir laikui bėgant.

Kviečiame planuoti gurmaniškas keliones ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse – tam mes turime nuostabių galimybių. Estravel komanda suplanuos Jums magiškiausių patirčių kupinas keliones ne tik po Baltijos šalis, bet ir po visą pasaulį. 

Jums taip pat gali būti įdomu: