Dėmesio visi gurmanai! Nuo lapkričio 3 d. iki 9 d. visoje Lietuvoje vyks „Gastronomijos savaitė 2025”. Šios gurmaniškos savaitės metu visi gyventojai ir miestų svečiai kviečiami ragauti išskirtinių patiekalų, desertų ir gėrimų puikiuose Lietuvos restoranuose. Renginį organizuoja Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija – tai bus 15-oji gastronomijos savaitė. Šių metų festivalio tema – Gastronomija be sienų.

Kaip sako renginio organizatoriai – šį judėjimą skatina globalizacija, migracija ir naujoji virėjų karta, siekianti pagerbti savo daugiakultūrines šaknis. Reaguojame į įvairių kultūrų virtuvės šefų augimą ir nuolatinį valgytojų troškimą atrasti kažką naujo, taip pat sustiprėjusį poreikį išlaikyti tikrąjį autentiškumą. Maistas kuriamas kūrybiškai suliejant autentiškas virtuves dar rafinuotesniu būdu, atspindinčiu ingredientų kilmę ir įvairias kultūrines įtakas. Tai atveria kelią naujiems, drąsiai sujungtiems ir dažnai įmantriems patiekalams.
Kaip atrodys Gastronomijos savaitė 2025 m.?
Gastronominėje savaitėje dalyvaus 60 restoranų iš visos Lietuvos. Taip pat į gastronomines keliones kvietė „Michelin“ žvaigžde įvertintas restonaras „Nineteen18“ (Vilnius), „Bib Gourmand“ apdovanotas restoranas „14Horses“ (Vilniuje) ir „Michelin Green Star“ pelnęs restoranas „Red Brick“ (Ukmergės raj.)
Kokiuose Lietuvos restoranuose rekomenduojame apsilankyti?
Vilnius – gausus nuostabiausių restoranų. Specialius patiekalų bei degustacinių meniu pasiūlymus gurmanams šiemet paruoš 43 restoranai. Visą sąrašą restoranų Vilniuje rasite čia, o štai TOP 5 iš jų, kuriuos rekomenduoja mūsų komanda:
- Dine – modernus restoranas, kurio meniu gali pasigirti iki smulkmenų apgalvotais jūros gėrybių, žuvies ir mėsos patiekalais. Prie kiekvieno patiekalo parenkami vynai, išryškinantys skonių subtilumą. Vienas iš išskirtinių akcentų – vyno ir deserto deriniai.
- Pacai– aukščiausios kokybės produktai ir nepriekaištinga maisto ruošybos technika, kuri neapsiriboja geografija – čia jusite ir Islandijos, ir Azijos, ir Prancūzijos skonius. Ypatingas dėmesys skiriamas vynui.
- Imperial – Vilniaus širdyje, senamiestyje, kuris žinomas dėl didelio užsienio įžymybių, pramogų, mados, verslo ir politikos pasaulių dėmesio. Restorane patiekiami gurmaniški amerikietiškai europietiškos virtuvės patiekalai.
- Nineteen18 – šefo Andriaus Kubiliaus restoranas Senatorių pasaže. Čia galėsite pasimėgauti skonių improvizacijomis iš vietinių produktų, perteiktų inovatyviuose degustaciniuose meniu. Šis restoranas 2024 ir 2025 m. apdovanotas „Michelin“ žvaigžde.
- 14Horses – Senatorių pasaže esantis restoranas, kuris gurmanus kvies pasimėgauti 4 patiekalų vakariene. Lėkštėse nuguls vietiniai bei sezoniai ingredientai. Šis restoranas 2024 ir 2025 m. apdovanotas „Bib Gourmand“.
„Gastronomijos savaitė 2025” pajūryje
Gurmanai prie Baltijos jūros taip pat turės galimybę paragauti išskirtinių „Gastronomijos savaitei 2025” sukurtų skonių. Unikalius degustacinius meniu pajūrio gyventojams ir svečiams paruošė 4 restoranai. Plačiau apie šių restoranų meniu rasite čia.
- Meat Steak House Palanga (Palanga) – elegantiška restorano atmosfera, profesionalus aptarnavimas ir maistas ruoštas su meile. Ši vieta patiks mėsos gerbėjams.
- Flow (Plungė) – pačioje Žemaitijos širdyje įsikūrusi vieta, kuri siekia praplėsti regiono virtuvės skonio horizontus ir šiais metais pasirinko vieną ingredientą šešiomis patiekalų variacijomis – putpelę!
- Palanga – virtuvės šefo Giorgio Pignagnolio restoranas, kurio meniu įkvėptas italų ir prancūzų gastronomijos pagrindų. Gastronomijos savaitei šefas pasiūlys degustacinį meniu – lietuviškų patiekalų apjungtų kartu su Italijos skoniais.
- Vanagupė – europietiškos virtuvės restoranas, kurio koncepcija susideda iš natūralumo, sezoniškumo ir paprastumo.
„Gastronomijos savaitė 2025” Vidurio ir Pietų Lietuvoje
Vidurio ir Pietų Lietuvoje didžiausi gurmanai keliaus ragauti išskirtinius skonius net 10 restoranų, apie kurių meniu daugiau sužinosite čia. Pristatome keletą iš jų:
- Kuchmistrai (Zyplių dvaras) – ypatingi gurmaniški, istoriniai, lietuviški patiekalai su moderniu pateikimu ir išradingais skonių deriniais.
- Two Senses (Kaunas) – moderni lietuviška virtuvė iš vietinių produktų, maisto ir gėrimų harmonija. Sezoniniai ingredientai, Lietuvos sodų kvapai, geriausi produktai iš vietinių ūkių.
- Pievos (Birštonas) – sezoninis meniu, kuriame susilieja moderni europietiška virtuvė ir lietuviškos tradicijos.
- LABAI (Druskininkai) – restoranas, skirtas šeimų įsimintinoms skonių kelionėms. Jaukiam pasisėdėjimui yra atskiros erdvės. Meniu – didelis dėmesys sezoniškumui ir produktams iš vietinių ūkių.
- Park Avenue (Kaunas) – ąžuolyno apsuptyje įsikūręs restoranas, kviečiantis atrasti Europos ir Azijos virtuvių skonius, kultūros bei istorijos dermę.
- Simboly (Prienų raj.) – viešbučio „Harmony Park“ restoranas, kuriame gurmanus džiugina europietiškos virtuvės patiekalai, elegantiška ir jauki atmosfera. Šeštadienio vakarais groja gyva muzika.
„Gastronomijos savaitė 2025” Šiaurės ir Rytų Lietuvoje
Šiaurės ir Rytų Lietuvos regione prie „Gastronomijos savaitės 2025” jungiasi 3 restoranai. Plačiau apie šių restoranų meniu rasite čia.
- Miške (Anykščiai) – unikalus restoranas ir atokvėpio vieta Anykščių šilelyje. Miško tema atsispindi tiek aplinkoje, tiek restorano interjere, tiek meniu. Patiekaluose naudojamos Anykščių miškų gėrybės: šaltalankiai, bruknės, spanguolės, įvairūs grybai.
- Red Brick (Ukmergės raj.) – 2023 m. rugpjūtį restoranas duris atvėrė ūkyje Farmers Circle. Patiekalams sukurti naudojami produktai iš aplinkinių regeneracinio ūkio laukų bei miško ir jūros gėrybes iš Baltijos ir Šiaurės šalių regiono.Šis restoranas 2024 m. apdovanotas „Michelin Green Star“.
- Paliesiaus dvaras (Ignalinos raj.) – restorano meniu įkvėptas salėje nuolat skambančios klasikinės muzikos ir atlikėjų iš viso pasaulio.
Gastronominių renginių rekomendacijos
„Gastronomijos savaitės 2025” metu taip pat vyks įvairūs gurmaniški renginiai. Visą sąrašą renginių Lietuvoje rasite čia, o štai TOP 5 iš jų, kuriuos rekomendavo mūsų komanda:
Olandų architekto pilyje – olandiški vafliai – Jurbarko rajonas kviečia lapkričio 8 d. 15 val. ne tik susipažinti su bajorų pamėgtų olandiškų vaflių istorija, bet ir juos išsikepti ir ragauti patiems!- „Gastronomis Vilnius pagal kuchmistrą Janą Szyttlerį” – 2 val. trukmės ekskursija po Vilniaus senamiestį lapkričio 8 ir 9 d. Ekskursijos metu dalyviai sužinos apie Vilniaus kuchmistro Jano Szyttlerio istoriją ir virėjo patirtį.
- „Valdovų virtuvė – nuo kasdienybės iki prabangos” – 1,5 val. trukmės ekskursija Vilniuje lapkričio 6 ir 9 d., kurios metu susipažinsite su maisto gaminimo ypatumais XVI – XVII a., virtuvėje naudotais įrankiais, valdovo stalo etiketo taisyklėmis ir daug daugiau.
- Svečiuose pas Maironį: tarpukario spindesys iš arti – gurmaniška ekskursija, kviečianti įžengti į žymaus poeto ir kunigo kasdienybę bei patirti gidų paruoštas staigmenas, kurios kvies sėsti prie vaišių stalo.
- Skoniai virš debesų – lapkričio 5 ir 7 d. pakilsite į Vilniaus TV bokšto 68 aukšto erdves – apartamentus ir posėdžių kambarį „Debesys“. Čia grožėsitės atsiveriančiais sostinės vaizdais ir prisiliesite prie skonių, kuriais mėgaujasi tik šios erdvės svečiai.
Jeigu planuojate keliones Lietuvoje „Gastronomijos savaitės 2025” metu, drąsiai rašykite mums – Estravel komanda mielai rekomenduos tinkamiausią viešbutį pagal Jūsų biudžetą ir poreikius įvairiuose Lietuvos miestuose: Kaune, Trakuose, Klaipėdoje, Birštone, Druskininkuose, Palangoje ir kitur.







