Blogas

Estravel kelionių ekspertų patarimai, naudinga informacija bei aktualios naujienos kiekvienam keliautojui.

Gurmaniškų kelionių idėjos 2025 m.

Kviečiame sužinoti kokios pasaulio šalys šiemet World Culinary Awards 2024  apdovanojimuose buvo pripažintos kaip geriausios gurmaniškoms kelionėms. Estravel paruošė Jums trumpą apdovanojimų apžvalgą. Skaitinys prie kavos – kelionių įkvėpimui 225 metams. Atkreipiame dėmesį, kad tai vos keletas iš visų World Culinary Awards 2024  laimėtojų bei apdovanojimų kategorijų. Visus 2024 m. laimėtojus galite sužinoti čia.

DUBAJUS (JAE)

? Apdovanojimai – „Geriausia pasaulyje kulinarinė kryptis” ir „Geriausia Artimųjų Rytų kulinarinė kryptis”

Jungtinių Arabų Emyratų virtuvė garsėja gardžiais ir kvapniais patiekalais. Dubajuje rekomenduojame paragauti kupranugarienos, samosų – pyragėlių su įvairiais įdarais, margoogat – mėsos ir daržovių troškinio. Be abejo būtina paragauti arabiškos kavos su kardamonu, aukščiausios rūšies datulių bei kremiško humuso. Estravel kelionių ekspertai taip pat rekomenduoja pietus ar vakarienę vainikuoti gardžiais arabiškais saldumynais: lukaimat – saldžiais, aliejuje keptais virtiniais ar batheeth – tradiciniu arabų desertu iš figų ir riešutų.

„Man didžiausią įspūdį paliko aišku humusas ir falafeliai bei vietinė duona – pita. Labai skanūs ryžiai – su įvairiais prieskoniais ar be jų, skonis kažkoks kitoks nei čia pas mus. Vietiniai ryžių daug valgo. Visų šių dalykų labai verta paragauti ir vegetarams, tiems, kurie mėsą mėgsta – tikrai neliks abejingi. Skanėstų fanams – datulės – kiek teko ragauti datulių kitose šalyse ar kolegų parvežtų lauktuvių, nei vienos man nebuvo tokios skanios kaip Dubajuje, ir įvairovė jų ten kokia su įvairiais įdarais, riešutais, aplietos įvairiais šokoladais ir pan. Lygiai taip pat ir su humusu bei falafeliais, kol kas niekur neprilygo.”skonių kelionių iš Dubajuas prisiminimais dalinasi #estraveltalentai Benita.


ITALIJA

? Apdovanojimas: „Geriausia Europoje kulinarinė kryptis”

Keliaujant į Italiją būtinai paragaukite picų – kiekviename regione jos vis kitokios ir vis geresnės. Ši šalis ne šiaip sau garsėja makaronų tradicijomis – galite išragauti gausybę skirtingų pastos patiekalų. Kiekvienas regionas turi savo tradicinius padažus ir pateikimo būdus bei makaronų formą. Pamėginkite skirtingų sūrių ir kumpių, pvz. garsusis buratos ar mocarelos sūris, vytintas kumpis Prosciutto kumpis. Italai labai mėgsta šviežias jūros gėrybes, todėl jų paragauti viešint Italijoje tikrai derėtų. Italijos duonos kultūra taip pat unikali – paskanaukite tradicinės fokačijos ar pradėkite pusryčius kruasanu ir garsiąja espresso italiano.

„Žinojau, kad visų taip giriama itališka virtuvė bus nuostabi, tačiau nesitikėjau tokių išskirtinių gurmaniškų pojūčių! Mados sostinėje Milane ragavome gardžiausius Gelato ledus pačiame Viktoro Emanuelio II galerijos centre. Nuvykę į Como, prisėdome jaukiame restoranėlyje su vaizdu į Como ežerą apsuptą kalnų ir skanavome autentiškos Margherita picos. O jei keliausite į Veneciją, būtinai užsukite į itališką kavinukę, kurioje būtina išbandyti tradicinės Carbonara ir burnoje tirpstančio Tiramisu.”kelionių iš Italijos prisiminimais dalinasi #estraveltalentai Akvilė. 


PERU (P. Amerika)

? Apdovanojimas: „Geriausia Lotynų Amerikos kulinarinė kryptis”

Pietų Amerikos virtuvėje egzotika susipina su portugališkos, ispaniškos ir itališkos kulinariniais elementais. Patiekaluose vyrauja daug vaisių, daržovių. Skoniai ryškūs – šiek tiek aštresni, pagardinti čili pipirais ir česnakais. Taip pat itin populiarūs žuvies ir jūros gėrybių patiekalai. Tradicinis Peru patiekalas sevičė gaminimo principu primena lietuvišką silkę – tai žalia žuvis, pamarinuota laimų sultyse, pagardinant raudonaisiais svogūnais ir pipirais, patiekiama su saldžiosiomis bulvėmis. Verta paragauti Chupe de camarones – tirštos iš krevečių, pieno, kiaušinių ir pipirų ruošiamos sriubos, Pisco – nacionalinio Peru stipraus alkoholinio gėrimo, gaminamo iš vynuogių sulčių.

Užsukus į bet kurį Peru barą, kavinę ar restoraną, tikiu, kad gėrimų kortoje rasite jų tradicinio alkoholinio hito – pisco. Su juo man asmeniškai skaniausi kokteiliai, kuriuos meistriškai su citrinų sultimis ir kaušinio baltymu suplaka barmenai. Tačiau kokteiliu mėgaukitės su saiku – gėrimas labai stiprus.” – peruietiško gėrimo rekomendacija dalinasi #estraveltalentai Solveiga.


JAMAIKA

? Apdovanojimas: „Geriausia Karibų jūros kulinarinė kryptis”

Jamaikos virtuvė žavi įvairiais netikėtumais: vienas populiariausių patiekalų – saldi kiaušinienė su ananasais, kurios būtinai paragaukite pusryčiams. Estravel kelionių ekspertai rekomenduoja išbandyti Patties pyragėlių, ant anglių keptos vištienos Jerk Chicken, menkių sriubos su bananais ir baltuoju romu Cows Cod, aštrios ožkos mėsos sriubos Mannich su tradicine kukurūzų duona. Desertui Duckunoo – bananų kokosinis pudingas, Johnny cakes – tradicinis jamaikiečių pyragas. Po gardžių pietų atsigaivinkite kokosų sultimis arba vietiniu romu.

Jamaikiečiai į patiekalus įdeda ne tik meilės, bet ir tikrai gerą žiupsnį prieskonių. Patiekalai gan aštrūs, jiems paskaninti naudojama nemažai pipirų ir kitų prieskonių mišinių. Būtent užsukti į vieną ar į kitą kavinę ar restoraną, suvilioja kvapai, o jų čia daugybė. Tikrai verta paragauti jų nacionalinio patiekalo Jerk chicken. Tai ant grotelių kepama vištiena, apšlakstoma citrinų sultimis ir tradiciniu jerk padažu.” – apie išraiškingus Jamaikos virtuvės skonius sako #estraveltalentai Solveiga. 


TAILANDAS

? Apdovanojimas: „Geriausia Azijos kulinarinė kryptis”

Tailande galima paragauti įvairių pasaulio virtuvių patiekalų: tajų, kinų, indų ir kt. Ši šalis garsėja egzotinių vaisių gausa. Estravel komanda rekomenduoja paragauti mangų, ananasų, drakono vaisiaus ir daugybės kitų. Duriano vaisių valgykite atsargiai – dėl stipraus jo kvapo šis vaisius nėra pageidaujamas viešbučiuose. Verta paragauti Tom Yam sriubos – rytietiškais prieskoniais praturtintos, su maloniu aštrumo pojūčiu. Turistai mėgsta tradicinį patiekalą Pad Thai, kuris yra gaminamas iš makaronų, egzotiškų prieskonių ir kitų priedų.

„Skonio atžvilgiu, skaniausius ir autentiškiausius tailandietiškus patiekalus rasite ten, kur valgo vietiniai. O ir maisto kainos tokiose vietose net apie 30% yra mažesnės lyginant su didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Bankokas ar Pataja, esančiais restoranais ar kavinėmis. Tailande verta paragauti šių patiekalų: Pad Thai makaronų, kurie skiriasi visame Tailande – vienur jie aštresni, kitur saldesni, tačiau tikrai galima atrasti sau patį skaniausią variantą. Asmeniškai man skaniausi buvo saloje Koh Samui – ????? ??????. Lankantis Tailande negalima praleisti progos paragauti vietinių gyventojų pagautos ir paruoštos žuvies – 10/10 balų! Dar vienas nustebinęs patiekalas – Tom Yom sriuba, kurią ragavau Ko Phi Phi saloje. Sultinys su čili, citrinžole ir intensyvumas tarp poskonių buvo superinis!”patarimais dalinasi Estravel keliautojas Edgaras. 

Primename, kad Estravel komanda mielai Jūsų gurmaniškos kelionės užsakymu nuo A iki Z. Estravel galite užsakyti lėktuvų bilietus, apgyvendinimo, pervežimų, ekskursijų ir kitas kelionių paslaugas. Dėl dominančios gurmaniškos kelionės užsakymo lauksime Jūsų skambučio tel. nr.: 370 5 212 58 05 ar laiško el. paštu.: keliones[@]estravel.lt

Jums taip pat gali būti įdomu: