Blogas

Estravel kelionių ekspertų patarimai, naudinga informacija bei aktualios naujienos kiekvienam keliautojui.

Kelionės smaližiams: TOP 30 skaniausių spurgų pasaulyje

Birželio 6-oji yra viena saldžiausių metų švenčių – Nacionalinė spurgų diena. Nors ši tradicija gimė JAV 1938 m., siekiant pagerbti Pirmojo pasaulinio karo savanores, vadinamas Donut Lassies, kurios fronto linijose kareiviams kepė spurgas, šiandien ją mini vis daugiau šalių. Ši diena kviečia ne tik pasimėgauti mėgstamu skanėstu, bet ir leistis į kulinarinę kelionę aplink pasaulį. 

Šiame blogo įraše kviečiame susipažinti su TOP spurgų rūšimis iš viso pasaulio, kurios ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir įkvepia naujoms kelionėms. Galbūt tarp jų rasite savo kitą kelionės tikslą?

TOP 30 spurgų rūšių sąrašas

1. An-doughnut (Japonija)

Ši japoniška spurga gaminama iš keptos tešlos, įdarytos raudonųjų pupelių pasta. Jis panašus į anpan – japonišką saldų vyniotinį, kuris taip pat dažnai įdarytas raudonųjų pupelių pasta.

2. Balushahi (Indija, Pakistanas, Nepalas)

Šiaurės Indijoje, taip pat Pakistane ir Nepale populiarus„Balushahi yra panašus į glaistytą spurgą. Tešla gaminama su jogurtu ir kepama ghi (lydytame svieste). Po to jis mirkytas sirupe, todėl vidus būna drėgnas, saldus, o išorė – sluoksniuota.

3. Bánh rán (Vietnamas)

Bánh rán – tai Vietname kepti tešlos rutuliukai. Paprastai jis gaminamas iš lipnių ryžių miltų ir įdarytas saldinta mung pupelių pasta, kvepiančia jazminu. Ant viršaus dedama sezamo sėklų. Panašus patiekalas yra bánh cam, kuris nėra kvepiantis, bet gali būti aplietas saldžiu sirupu.

4. Beignets (Prancūzija, JAV)

Dabar Naujojo Orleano tradicija laikomi beignets iš pradžių buvo išrasti Prancūzijoje. Šie purūs tešlos kvadratėliai kepami kol įgauna auksinę spalvą, ir apibarstomi cukraus pudra. Jais gardžiausia mėgautis su puodeliu karštos kavos.

5. Berlyniečiai (Vokietija)

Berlyniečiai, dar vadinami bismarkais, yra pūstos tešlos kepiniai, įdaryti kremu, uogiene arba šokoladu ir apibarstyti cukraus pudra. Populiaru pokštauti, kai spurgos pripildomos aštriomis garstyčiomis!

6. Bombolone (Italija)

Bombolone (arba bomboloni) taip pat yra įdaryta spurga. Daugiausia siejami su Toskana, jie pripildomi tirštu kreminiu kremu; taip pat populiaru įdaryti kieta uogiene ir marmeladu.

7. Buñuelos (Pietų Amerika)

Šių kąsnio dydžio spurgų galima rasti visoje Lotynų Amerikoje. Nors įvairiuose regionuose jie skiriasi, paprastai juos sudaro plonai iškočiotos mielinės tešlos rutuliukai, dažnai pamirkyti aromatizuotame sirupe arba apibarstyti cinamono cukrumi ir patiekiami su šiltu medumi. Taip pat sakoma, kad šis desertas simbolizuoja sėkmę.

8. Churros (Ispanija, Meksika)

Churros dabar galima rasti visame pasaulyje, tačiau šie riebios fleitos formos kepiniai atsirado kaip ispaniški pusryčiai ir išpopuliarėjo visoje Lotynų Amerikoje. Iškepti jie apibarstomi cinamonu ir cukrumi, taip pat gali būti įdaryti uogiene arba dulce de leche.

9. Fánk (Vengrija)

Šis tradicinis vengriškas saldumynas dažnai pagardinamas romu. Lengvas, į spurgą panašus pyragas be skylutės, apibarstytas cukrumi ir dažnai įdarytas tirštomis uogienėmis.

10. Faschingskrapfen (Austrija)

Panašus į vokišką Berlynietį, austriškasis Faschingskrapfen taip pat yra apvalus keptos tešlos rutuliukas su uogienės arba kremo įdaru. Išvertus pažodžiui tai reiškia „maži karnavaliniai pyragėliai“, jie patiekiami per Juozapines.

11. Filhós (Portugalija)

Šie maži mielinės tešlos rutuliukai prieš kepant paliekami pakilti. Tada jie apibarstomi cukraus ir cinamono mišiniu.

12. French Cruller (Prancūzija)

Crullers – tai susukti kepti pyragėliai, kurių galima rasti visoje Europoje. Tačiau prancūziški cruller garsėja savo lengva ir erdvia tekstūra. Šis Prancūzijoje kilęs žiedo formos kepinys gaminamas iš choux tešlos (kuri taip pat naudojama gaminti profiteroles), o ant viršaus užpilamas paprastas cukraus glaistas.

13. Frittelle (Italija)

Dar vadinami fritole, šios Venecijos spurgos panašūs į bomboloni, tačiau patiekiamos tik per karnavalą. Yra įvairių rūšių, įskaitant Fritelle Veneziane, kurių tešloje yra kedro riešutų ir razinų, taip pat su kremu, obuoliais arba šokoladu.

14. Fritule (Kroatija)

Šie šventiniai kroatų pyragaičiai panašūs į venecijietiškus frittelle ir olandiškus oliebollen. Tačiau fritule paprastai pagardinami romu ir citrusinių vaisių žievelėmis.

15. Gogoși (Rumunija)

Gogoși – tai suplotos tešlos rutuliukai, kurie kepami ir apibarstomi cukraus pudra. Jie dažnai įdaryti uogiene, šokolado sirupu ar net sūriu. Manoma, kad jie atsirado dar romėnų laikais.

16. Jalebi (Pietų Azija ir Artimieji Rytai)

Jalebi yra populiarus saldumynas, paplitęs visoje Pietų Azijoje. Lipni miltinė tešla kepama ir mirkoma cukraus ir šafrano sirupe. Taip išsaugomas sultingas vidus, o išorė tampa traški. Šiaurės Indijoje jie dažnai valgomi su rabri – saldintu sutirštinto pieno patiekalu.

17. Hjortetakk (Norvegija)

Dar vadinami hjortebakkels, šios nedidelės norvegiškos spurgos paprastai gaminamos iš tešlos ritinėlių, pagardintų kardamonu ir brendžiu. Tačiau jie neturi glazūros ar įdaro.

Nuotr. šalt. © www.tine.no/oppskrifter

18. Koeksister (Pietų Afrika)

Koeksister yra Pietų Afrikos delikatesas. Šie ilgi pinti pyragėliai paprastai kepami ir mirkomi šaltame saldžiame sirupe su cinamonu, imbieru, džiovintais mandarinais, anyžiais ir citrina. Jie taip pat gali būti apvolioti kokosuose.

19. Krofne (Vidurio Europa)

Šių minkštų įdarytų spurgų galima rasti visoje Vidurio Europoje. Tai vokiškų Berlyniečių spurgų atmaina, taip pat dažnai įdaryta kremu, grietinėle, uogiene, marmeladu arba šokoladu. Tokiose šalyse kaip Kroatija, Slovėnija ir Bosnija krofne yra populiarūs per kasmetinį žiemos karnavalą, Naujuosius metus ir kitas šventes.

20. Kuih keria (Indonezija)

Kuih keria iš esmės yra cukrumi apvoliotos, keptos saldžiųjų bulvių spurgos, dar žinomi kaip Donat Kentang. Saldžiosios bulvės sumaišomos su miltais, apibarstomos granuliuotu cukrumi ir gali būti padengtos įvairiais ingredientais. Jų galima rasti visoje Indonezijoje ir Malaizijoje.

21. Loukoumades (Graikija, Turkija)

Turkijoje vadinami Lokma, o Graikijoje – Loukoumades, šie gardūs kepti tešlos rutuliukai apliejami tirštu medumi arba sirupu, paskui apibarstomi cinamonu.

22. Malasadas (Portugalija)

Malasadas – tai portugališkos spurgos, panašūs į filhós. Apskrita, kiaušinio pavidalo tešla kepama ir apibarstoma cukrumi. Tradiciškai jie buvo valgomi dieną prieš gavėnią ir išpopuliarėjo Havajuose. Malasadas ten atvežė pirmieji portugalų kolonistai.

23. Oliebollen (Nyderlandai)

Nors pavadinimas išvertus reiškia „aliejiniai rutuliukai“, šie kepti saldūs, į koldūnus panašios spurgos iš tiesų yra pasakiško skonio. Jie apibarstomi razinomis arba riešutais ir cukraus pudra. Šaltais žiemos mėnesiais parduodami Oilebollen yra labai panašūs į belgiškus smoutebollen.

24. Pączki (Lenkija)

Šie lenkiški skanėstai gaminami nuo viduramžių. Apvalūs, uogiene įdaryti kepiniai gaminami su grūdų alkoholiu, kuris neleidžia įsigerti aliejui, todėl kepiniai yra lengvi ir purūs. Pączki yra švenčiami Amerikos miestuose, kuriuose gausu lenkų, per Riebųjį antradienį. Šie koldūnai taip pat panašūs į rusiškus pončikus.

25. Pampuškos (Ukraina)

Šie nedideli mieliniai kepiniai gali būti kepti ir karštyje ir aliejuje. Pampuškos gali būti saldžios (įdarytos vaisiais ar konservuotais vaisiais ir apibarstytos cukrumi) arba pikantiškos (su česnakiniu padažu).

26. Puff-Puff (Centrinė Afrika)

Įvairiose Afrikos šalyse gaminami iš saldžios tešlos, kuri kepama ir apvoliojama cukruje bei tokiuose prieskoniuose kaip cinamonas, vanilė ir muskatas. Puff-puff turi daugybę rūšių, pavyzdžiui, bofrot Ganoje, mikate Konge, beinye Kamerūne, kala Liberijoje ir kt. Juos galima patiekti su vaisių padažu ir kava.

27. Sel Roti (Nepalas)

Šis Nepalo delikatesas, vadinamas „saldžia ryžių duona“, vartojamas per ypatingas šventes, pavyzdžiui, Dashain ir Tihar šventes. Raudonas, traškus kepinys gaminamas iš ryžių miltų ir taip pat randamas Sikime ir Dardžilinge Indijoje.

28. Sfenj (Šiaurės Afrika)

Šios lengvos ir purios Magrebo spurgos pavadinimas kilęs iš arabiško žodžio „kempinė“ (safanj). Sfenj nėra gaminamas su cukrumi, todėl gali būti valgomas paprastas, apibarstytas cukrumi arba pamirkytas meduje. Alžyre, Tunise, Izraelyje ir Maroke dažnai patiekiamas su arbata arba kava.

29. Smultring (Norvegija)

Panašūs į hjortetakk, norvegiški smultringer (pažodžiui „Riebalų žiedas“) yra populiariausi per Kalėdas. Stendų ir prekystalių prekybininkai storas, sunkias spurgas dažnai patiekia su riskrem (ledais).

Nuotr. šalt. © scandinaviancookbook.com

30. Sonhos (Brazilija, Portugalija)

Sonhos, pažodžiui reiškiantis „svajonė“, dažnai sutinkamas Brazilijoje ir Portugalijoje. Lengvi ir minkšti rutuliukai kepami, mirkomi sirupe ir apibarstomi cukraus ir cinamono mišiniu.

Ar jau išsirinkote savo mėgstamiausią spurgą iš sąrašo? Smaližius keliautojus kviečiame ne tik pasvajoti, bet ir pasimėgauti skanėstais suplanuojant kelionę ten, kurioje juos rasite. Estravel kelionių ekspertai su malonumu patars, rekomenduos ir suplanuos Jūsų saldžią kelionę. Susisiekite su mumis:

Parašykite komentarą

Jums taip pat gali būti įdomu ir daugiau Estravel kelionių naujienų: