Dėmesio visi gurmanai! Nuo lapkričio 4 d. iki 10 d. visoje Lietuvoje vyks „Gastronomijos savaitė 2024”. Šios gurmaniškos savaitės metu visi gyventojai ir miestų svečiai kviečiami ragauti išskirtinių patiekalų, desertų ir gėrimų puikiuose Lietuvos restoranuose. Rudens sezono gastronominėje savaitėje – 75 restoranai, o dalis jų „Gastronomijos savaitėje” dalyvauja pirmą kartą. Taip pat į gastronomines keliones kvies šiemet „Michelin“ žvaigžde įvertintas restonaras „Nineteen18“ (Vilnius), „Bib Gourmand“ apdovanotas restoranas „14Horses“ (Vilniuje) ir „Michelin Green Star“ pelnęs restoranas „Red Brick“ (Ukmergės raj.) Į šį sąrašą įtraukti ir dar 8 restoranai patekę į „Michelin“ gidą.
Kokiuose Lietuvos restoranuose rekomenduojame būtinai apsilankyti? Plačiau apie įdomiausias skonių patirtis – sužinosite šiame Estravel blogo įraše.
„Gastronomijos savaitė 2024” Vilniuje 
Vilnius – gausus nuostabiausių restoranų. Specialius patiekalų bei degustacinių meniu pasiūlymus gurmanams šiemet paruošė 58 restoranai. Visą sąrašą restoranų Vilniuje rasite čia, o štai TOP 5 iš jų, kuriuos rekomenduoja mūsų komanda:
- Dine – modernus restoranas, kurio meniu gali pasigirti iki smulkmenų apgalvotais jūros gėrybių, žuvies ir mėsos patiekalais. Prie kiekvieno patiekalo parenkami vynai, išryškinantys skonių subtilumą. Vienas iš išskirtinių akcentų – vyno ir deserto deriniai.
- Pacai– aukščiausios kokybės produktai ir nepriekaištinga maisto ruošybos technika, kuri neapsiriboja geografija – čia jusite ir Islandijos, ir Azijos, ir Prancūzijos skonius. Ypatingas dėmesys skiriamas vynui.
- Imperial – Vilniaus širdyje, senamiestyje, kuris žinomas dėl didelio užsienio įžymybių, pramogų, mados, verslo ir politikos pasaulių dėmesio. Restorane patiekiami gurmaniški Amerikietiškai Europietiškos virtuvės patiekalai.
- Nineteen18 – šefo Andriaus Kubiliaus restoranas Senatorių pasaže. Čia galėsite pasimėgauti skonių improvizacijomis iš vietinių produktų, perteiktų inovatyviuose degustaciniuose meniu. Šis restoranas 2024 m. apdovanotas „Michelin“ žvaigžde.
- 14Horses – Senatorių pasaže esantis restoranas, kuris gurmanus kvies pasimėgauti 4 patiekalų vakariene. Lėkštėse nuguls vietiniai bei sezoniai ingredientai. Šis restoranas 2024 m. apdovanotas „Bib Gourmand“.
„Gastronomijos savaitė 2024” pajūryje
Gurmanai prie Baltijos jūros taip pat turės galimybę paragauti išskirtinių „Gastronomijos savaitei 2024” sukurtų skonių. Unikalius degustacinius meniu pajūrio gyventojams ir svečiams paruošė 6 restoranai. Plačiau apie šių restoranų meniu rasite čia.
- Monist (Palanga) – baltų paveldo patiekalai, kurie persipina su moderniais europietiškais skoniais. Gastronomijos savaitės meniu apjungia jūros dvelksmas, ruduo ir monizmas.
- Meat Steak House Palanga (Palanga) – elegantiška restorano atmosfera, profesionalus aptarnavimas ir maistas ruoštas su meile. Ši vieta patiks mėsos gerbėjams.
- Marilyn M (Klaipėda) – dominuoja Viduržemio jūros virtuvė, vyksta gyvos muzikos vakarai. Pagrindiniai patiekalai meniu – žuvis, jūros gėrybės, aukščiausios kokybės mėsa.
- Frau Kirsche bistro (Klaipėda) – kūrybingos virtuvės šefės Dalios Kasmočiūtės kuriamos skonių kelionės. Čia galima paragauti patiekalų tų šalių, kuriose Dalia dirbo daugiausia – Austrijos, Šveicarijos, Viduržemio jūros pakrančių ir žinoma, Lietuvos.
- Palanga – virtuvės šefo Giorgio Pignagnolio restoranas, kurio meniu įkvėptas italų ir prancūzų gastronomijos pagrindų. Gastronomijos savaitei šefas pasiūlys degustacinį meniu – lietuviškų patiekalų apjungtų kartu su Italijos skoniais.
- Vanagupė – europietiškos virtuvės restoranas, kurio koncepcija susideda iš natūralumo, sezoniškumo ir paprastumo.
„Gastronomijos savaitė 2024” Vidurio ir Pietų Lietuvoje
Prie „Gastronomijos savaitės 2024” prisijungia ir dar 6 įvairūs restoranai Vidurio ir Pietų Lietuvoje. Plačiau apie šių restoranų meniu rasite čia.
-
- Kuchmistrai (Zyplių dvaras) – ypatingi gurmaniški, istoriniai, lietuviški patiekalai su moderniu pateikimu ir išradingais skonių deriniais.
- Two Senses (Kaunas) – moderni lietuviška virtuvė iš vietinių produktų, maiso ir gėrimų hsrmonija. Sezoniniai ingredientai, lietuvos sodų kvapai, geriausi produktai iš vietinių ūkių.
- Pievos (Birštonas) – sezoninis meniu, kuriame susilieja moderni europietiška virtuvė ir lietuviškos tradicijos.
- LABAI (Druskininkai) – restoanas skirtas šeimų įsimintinoms skonių kelionėms. Jaukiam pasisedėjimui yra atskiros erdvės. Meniu – didelis dėmesys sezoniškumui ir produktams iš vietinių ūkių.
- Park Avenue (Kaunas) – ąžuolyno apsuptyje įsikūręs restoranas, kviečiantis atrasti Europos ir Azijos virtuvių skonius, kultūros bei istorijos dermę.
- Simboly (Prienų raj.) – viešbučio „Harmony Park“ restoranas, kuriame gurmanus džiugina europietiškos virtuvės patiekalai, elegantiška ir jauki atmosfera. Šeštadienio vakarais – groja gyva muzika.
„Gastronomijos savaitė 2024” Šiaurės ir Rytų Lietuvoje
Šiaurės ir Rytų Lietuvos regione prie „Gastronomijos savaitės 2024” jungiasi dar 5 restoranai. Plačiau apie šių restoranų meniu rasite čia.
- Miške (Anykščiai) – unikalus restoranas ir atokvėpio vieta Anykščių šilelyje. Miško tema atsispindi tiek aplinkoje, tiek restorano interjere, tiek meniu. Patiekaluose naudojamos Anykščių miškų gėrybės: šaltalankiai, bruknės, spanguolės, įvairūs grybai.
- Red Brick (Ukmergės raj.) – 2023 m. rugpjūtį restoranas duris atvėrė ūkyje Farmers Circle. Patiekalams sukurti naudojami produktai iš aplinkinių regeneracinio ūkio laukų bei miško ir jūros gėrybes iš Baltijos ir Šiaurės šalių regiono.Šis restoranas 2024 m. apdovanotas „Michelin Green Star“.
- Flow (Plungė) – moderni europietiška virtuvė. Gastronomijos savaitės meniu įkvėpė Oginskio rūmų didikai, jų senosios tradicijos ir virtuvės subtilybės XVIII – XX a. Lietuvoje.
- Blue Gastro (Panevėžys) – didžiausias vyno baras su virtuve Panevėžio regione.
- Kuknia (Jurbarko raj.) – Panemunės pilyje 2024 m. rugpjūtį duris atvėręs restoranas. Meniu – viskas šviežia ir rankų darbo. Gastronomijos savaitėje meniu atsispindės sezoniškumas, kokybė, skoniai, kurie nukels į vaikystę.
Gastronominių renginių rekomendacijos 
„Gastronomijos savaitės 2024” metu taip pat vyks įvairūs gurmaniški renginiai. Visą sąrašą renginių Lietuvoje rasite čia, o štai TOP 5 iš jų, kuriuos rekomenduoja mūsų komanda:
- Beigeliai jungia bendruomenes – Beigelių krautuvėlė (Pylimo g. 4, Vilnius) kviečia lapkričio 6-7 d. degustuoti žydų virtuvės patiekalus ir pasivaikščioti žydiško Vilniaus gatvelėmis!
- „Gastronomis Vilnius pagal kuchmistrą Janą Szyttlerį” – 2 val. trukmės ekskursija po Vilniaus senamiestį lapkričio 9 ir 10 d. Ekskursijos metu dalyviai sužinos apie Vilniaus kuchmistro Jano Szyttlerio istoriją ir virėjo patirtį.
- „Valdovų virtuvė – nuo kasdienybės iki prabangos” – 1,5 val. trukmės ekskursija Vilniuje lapkričio 9 d., kurios metu susipažinsite su maisto gaminimo ypatumais XVI – XVII a., virtuvėje naudotais įrankiais, valdovo stalo etiketo taisyklėmis ir daug daugiau.
- Senoji dvarų virtuvė – patyriminės ekskursijos Jurbarko rajone lapkričio 9 ir 10 d. Ekskursijas ves Lietuvos dvarų paveldo tyrėju dr. Mariumi Daraškevičiumi, kuris šiuo metu rašo knygą apie dvarų virtuvių subtilybes.
- Degustacinė patirtis su ponia Rita – degustacijos Kaune lapkričio 4-8 d. Jas ves ponia Rita, Antano Smetonos adjutanto dukterėčia, kuri puikiai išmano tarpukario kultūrą. Degustacijos metu vaišinsitės arbata, gėrimais ir užkandukais iš autentiškų tarpukario porceliano indų.
Jeigu planuojate keliones Lietuvoje „Gastronomijos savaitės 2024” metu – drąsiai rašykite mums – Estravel komanda mielai rekomenduos tinkamiausią viešbutį pagal Jūsų biudžetą ir poreikius įvairiuose Lietuvos miestuose: Kaune, Trakuose, Klaipėdoje, Birštone, Druskininkuose, Palangoje ir kitur. Taip pat kviečiame pasisemti įkvėpimo gurmaniškoms kelionėms po pasaulį 2024-25 m.