Blogas

Estravel kelionių ekspertų patarimai, naudinga informacija bei aktualios naujienos kiekvienam keliautojui.

Apetitą žadinančios kelionės – kaip pažinti šalį per jos maistą?

Pažinti šalį, kurioje svečiuojiesi, galima įvairiais būdais. Lankant istorines vietas, išvystant žymius statinius ar susipažįstant su šalimi per jos kulinarinį paveldą. Jei keliaujant teikiate prioritetą šalies kulinariniam paveldui ir norite sužinoti kokius prieskonius patiekalams naudoja vietiniai, kada geriausia vykti į gastronomines keliones  ar ieškote geriausių ir pačių gurmaniškiausių vietų – Estravel komanda turi Jums kelis naudingus patarimus, padėsiančius pažinti šalies vietinę virtuvę.

TOP 5 patarimai kaip pažinti šalį per jos maistą

1 | Valgykite ten, kur valgo vietiniai

Nepaslaptis, kad valgant ten, kur valgo vietiniai gyventojai, ne tik sutaupysite, bet ir iš arčiau susipažinsite su tos šalies virtuvės tradicijomis. Ieškant tokių gastronominių patirčių, paklausti rekomendacijų kur skaniai pavalgyti vietinio maisto galite savo kelionių konsultanto, gido, pažįstamų, kurie gyvena toje šalyje ar tiesiog užkalbinus praeivius gatvėje. Kitas būdas – stebėkite aplinką. Neretai vietiniai kavines, restoranus renkasi toliau nuo miesto šurmulio, nes kainos tų pačių patiekalų ar gėrimų gali būti daug mažesnės, nei valgant miesto centre. Viena iš rekomendacijų, kur gatvės maistas tikrai paliks įspūdį – Sicilija. Būtent Palerme galite įsisukti į tikrą skonių jūrą, paragauti šviežių jūros gėrybių, saldžių ir kremu įdarytų kanolių, šaltos granitos, pistacijų ledų, brusketų, makaronų ir daug daugiau. 

Estravel keliautojo Edgaro atsiliepimas apie vietinį maistą, keliaujant po Tailandą: Maisto kainos Tailande, didesniuose miestuose kaip Bankokas ir turistiniuose miestuose kaip Pataja, kainos apie 30 % didesnės nei vietose, kur lankosi vietiniai.  Skonio atžvilgiu, skaniausias maistas ir, manau, autentiškiausias yra kur valgo visi vietiniai, tai ieškant geros vietos pavalgyti siūlau atkreipti dėmesį kur valgo daugiausiai vietinių. Tai geras indikatorius, kad maistas skanus ir pakankamai pigus. Tailande verta paragauti šių patiekalų:  Pad Thai makaronų, kurie skiriasi visame Tailande.“

2 | Išbandykite maisto ir gėrimų edukacijas

Viena yra paragauti vietinių patiekalų, o visai kas kita yra patiems pasigaminti bei susipažinti su gaminimui naudojamais produktais. Patogiausia gaminimo edukacijas užsisakyti dar prieš kelionę, kreipiantis į savo kelionių konsultantą. Pavyzdžiui Madeiroje autentiškame viešbutyje „Socalco Nature Hotel” galima užsisakyti kulinarines ir vynų degustavimo pamokas, kurias veda pats viešbučio savininkas ir geriausias salos virtuvės šefas. Visi patiekalai gaminami iš vietoje užaugintų daržovių ir prieskoninių žolelių. Keliaujant po Japoniją, verta užsakyti privačią arbatos gėrimo ceremoniją. Tai unikali patirtis, kurios metu vilkite autentišku drabužiu – kimono, mokotės paruošti žalią arbatą – matchą, ragaujate tradicinius japoniškus saldumynus ir kartu klausotės apie šios ceremonijos atsiradimo istoriją.

Estravel kelionių ekspertės Vykos gurmaniškų edukacijų rekomendacijos Italijoje: „Jei keliaujant po Italiją nuvyksite iki Ankonos provincijos, būtinai rekomenduoju užsisakyti itališkų virtinukų – Gnocchi edukaciją. Patys gaminate rankų darbo virtinukus, o vėliau ragaujate ir mėgaujatės jų purumu, lengvumu ir dievišku skoniu. Taip pat verta išbandyti trumų paieškas su šunimis. Be galo įdomi patirtis, kurios metu sužinote kur dažniausiai randami trumai, kuo skiriasi juodi ir balti trumai, su kokias patiekalais jie derinami ir daugiau.

3 | Derinkite atostogas su šventėmis ir festivaliais

Tai puikus būdas susipažinti su lankomos šalies kultūra, tradicijomis ir vietine virtuve. Pavyzdžiui, Kalėdų laikotarpiu galite savaitgaliui nuvykti į Vieną, kur kasmet dėl šurmuliuojančios ir šventiškai pasipuošusios kalėdinės mugės atvyksta daugybė keliautojų. Kalėdinėse mugėse dažniausiai galima paragauti rankų darbo skanėstų, karštų vynų ar kitų, tai šaliai būdingų užkandžių. Keliaujant verta pasidomėti ir gastronominiais festivaliais. Vieni iš įdomesnių kulinarinių festivalių vyksta Madeiroje. Tradicinių madeirietiškų patiekalų galima paragauti gastronomijos festivalyje Canico mieste arba Santanos gastronomijos savaitės metu. Norintiems paragauti madeirietiškų vynų, verta sudalyvauti Porto Santo vyno derliaus šventėje.  Kita unikali šventė – Dia de los Muertos, kasmet rengiama Meksikoje, lapkričio mėnesį. Be spalvingų ir triukšmingų persirengėlių paradų, muzikinių ir kitų pasirodymų, galima paragauti unikalių kulinarinių delikatesų: cukrinių kaukolių, saldžios duonos, spalvingų tamales, cukruotų džiovintų moliūgų, karšto šokolado su čili. Picos gerbėjams – verta nuvykti į jos sostinę Italiją. Būtent Neapolyje, kiekvienais metais vyksta tradicinis picų festivalis. Čia atvyksta picų kepėjai iš viso pasaulio, kurie stengiasi parodyti savo meistriškumą, kūrybingumą ir greitį. Specialios varžybos rengiamos ir festivalio lankytojams.

4 | Apsilankykite vietiniuose turguose

Daugiausia autentiškiausių skonių rasite vietiniuose turguose. Šurmuliuojančiose turgavietėse išvysite tikrą vietinių gyvenimą, produktus – iš kurių gimsta įdomių derinių patiekalai, aukcionus dėl šviežiausios žuvies ir daugiau. Vieną įdomiausių ir unikaliausių turgų galite pamatyti Bankoke. Tai plaukiojantis Khlong Lat Mayom turgus ant vandens, kuriame galėsite įsigyti įvairių užkandžių, desertų ar suvenyrų. Savo riešutų, prieskonių, kavos, aliejų, džiovintų vaisių, tradicinių saldumynų asortimentu stebina viena didžiausių turgaviečių pasaulyje – Didysis Stambulo turgus. Gardžiais kvapais vilioja Marakešo turgus. Labirintus primenančiuose Marakešo turguose galite paragauti vietinės virtuvės skanėstų kaip alyvuogių, įvairių rūšių duonų, datulų, pipirmetės arbatų, marokietiškų blynų, tradicinių tadžinų ir daugiau. 

Estravel kelionių ekspertės Justinos atsiliepimas apie vietinį maistą, keliaujant po Singapūrą: „Vaikštinėdami Singapūre – ragaukite, ragaukite ir ragaukite. Čia yra gausu skirtingų pasaulio virtuvių ir vietų kur pavalgyti, patiekalų kainos prasideda nuo 6 USD. Visur labai tvarkinga ir švaru. Čia labai populiarūs maisto turgūs. Vienas labiausiai rekomenduojamų – pats populiariausias maisto turgus – Maxwell Food Centre.“

5 | Užsisakykite ekskursijas su gastronominėmis patirtimis

Norint geriau pažinti šalies kultūrą, jos lankytinas vietas, verta užsisakyti ekskursijas, kurios būna praturtintos gastronominėmis patirtimis. Pavyzdžiui Jordanijoje galite vykti prie garsiosios Vadi Rumo dykumos, kur apsistosite autentiškoje beduinų stovyklavietėje, mėgausites vietinių gyventojų beduinų svetingumu ir išskirtine vakariene, pagaminta po žeme. Egipte išvykus į moto safarį, ne tik ekstremaliai pasivažinėsite, bet ir būsite pavaišinti vietine arbata, stebėsite kaip kepama tradicinė duona ir tuo pačiu jos paragausite. 

Estravel kelionių ekspertės Benitos ekskursijos rekomedacija Dubajuje: „Viena unikaliausių patirčių, kurią rekomenduoju visiems atvykusiems į Dubajų – dykumų safaris. Safario metu patirsite ir modernumą, ir arabišką autentiką. Naujais džipais ekstremaliai važinėsite po bekraštę dykumą ir joje stebėsite saulėlydį, žiūrėsite tradicinių vietinių šokėjų pasirodymus, sėdėsite ant arabiškais raštais puoštų sėdmaišių ir žvakėms degant mėgausitės skaniausiais falafeliais, griliuje kepta mėsa, geriausiu humusu ir kt.

Kol vieni patiekalai svečioje šalyje stebina gomurį neįprastais skoniais, kiti atveria naujų ir kartais labai neįprastų. Jei dairotės gurmaniškomis patirtimis praturtinos kelionės, Estravel komanda padės ir patars Jums renkantis kelionę. Dėl individualaus kelionės pasiūlymo pasikalbėkime tel. +370 5 212 58 05 arba keliones@estravel.lt.

Jums taip pat gali būti įdomu: